Yritykset

Toimintaympäristö

Enontekiö sijaitsee noin 300 kilometriä Napapiirin pohjoispuolella ja kunta on ainoa Suomessa, jolla on rajanaapureinaan sekä Ruotsi että Norja. Enontekiön kuntakeskus Hetasta matkaa Jäämerelle kertyy noin 200 kilometriä. Kilpisjärveltä Norjan vuonoille matkaa kertyy reilu 50 kilometriä.

Enontekiön elinkeinoelämään vaikuttavat rajan toisella puolen asuvat norjalaiset. Tromsasta Altaan ja Kautokeinoon ulottuvalla alueella asuu noin 100 000 henkeä.

Enontekiön suurimmat asutuskeskukset ovat Hetta, Peltovuoma ja Karesuvanto. Kilpisjärvi on Enontekiön nopeimmin kehittyvä kylä ja kasvukeskus. Kilpisjärvellä on investoitu runsaasti majoitukseen ja vuodepaikkoihin. Käynnissä on myös Kilpisjärvi 2020 hanke, joka tähtää alueen kestävään matkailukäytön kehitykseen. Lisäksi Kilpisjärvellä on paljon norjalaisia vapaa-ajan asukkaita, sekä mökkiläisiä että karavaanareita, jotka käyttävät kylän palveluita. Norjalaisia ostosmatkailijoita käy sekä Hetassa että Kilpisjärvellä.

Enontekiöllä sijaitsee Suomen suosituimman kansallispuiston Pallas-Yllästunturin pohjoisin osa. Kansallispuistossa käy vuosittain yli 300 000 retkeilijää. Kilpisjärven erämaa-alue on toinen vetovoimainen retkeilyalue.

Enontekiöllä harjoitetaan porotaloutta, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia poron lihan ja nahan jatkojalostukseen. Laajat erämaat tarjoavat puhtaita marjoja: mustikkaa, puolukkaa sekä lakkoja.

Suurimmat toimialat Enontekiöllä ovat tukku- ja vähittäiskauppa (14,4 %) majoitus- ja ravitsemistoiminta (12,4 %), kuljetus ja varastointi (12,4 %) yritysten lukumäärällä katsottuna. Työllistäjänä matkailu- ja ravitsemusala yhdessä kaupan ja logistiikan kanssa on suurempi jopa julkista sektoria, joka yleisesti on Suomen kunnissa suurin työllistäjä.

Suomessa on lukumääräisesti eniten pieniä mikroyrityksiä, samoin Enontekiöllä lähes 90 % yrityksistä työllistää yrittäjän lisäksi alle 4 henkeä. Enontekiöllä ei ole lainkaan suuria, yli 100 henkeä työllistäviä yrityksiä.

Sivukartta: