Palvelut

 

Enontekiön kunta sijaisee Suomen Käsivarressa Norjan ja Ruotsin rajalla. Enontekiö kuuluu saamelaisten kotiseutualueeseen. Naapurikuntia ovat kunnan etelärajalla Muonio ja Kittilä ja idässä Inari. Enontekiöllä on yhteistä valtakunnanrajaa Ruotsin ja Norjan kanssa yli 450 km. Norjassa naapurikunnat ovat Storfjord ja Kautokeino sekä Ruotsin puolella Kiirunan kunta. Storfjord on myös Enontekiön ystävyyskunta.
Enontekiö on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin kunta. Kunnan alueelta löytyy yli 60 % Suomen kaikista tuntureista ja kaikki yli 1000-metriset huiput. Tunnetuimmat niistä ovat Saana ja Halti Kilpisjärvellä. Enontekiö on tunnettu laajoista omaleimaisista erämaa-alueista ja se onkin luontomatkailijoiden suosima käyntikohde.
Enontekiön nimi juontuu paikasta, jossa eno eli joki saa alkunsa. Ounasjoki saa alkunsa Ounasjärvestä, jonka rannalla sijaitsee Enontekiön kaunis kirkonkylä Hetta. Hetassa on noin 800 asukasta. Yhteensä Enontekiöllä on noin 1900 asukasta. Suurimmat kylät Hetan lisäksi ovat Peltovuoma, Kilpisjärvi, Karesuvanto, Vuontisjärvi, Leppäjärvi ja Palojoensuu.

Sivukartta: