25.04.2012

VT. KUNNANJOHTAJAN TIEDOTE KOSKIEN A-STUDION RAPORTTIA 23.4.2012

Esiinnyin A-studiossa 23.4.2012 jutussa, jossa käsiteltiin Santa Safarin liiketoimintaa Karesuvannossa ja ristiriitoja, joita yrityksellä on paikallisten asukkaiden kanssa. Pääpaino jutussa oli Martti Lauhamaan ja Santa Safarin välisessä kiistassa liittyen Santa Safarin omistukseen siirtyneeseen vuokratonttiin, jolta Lauhamaa ollaan häätämässä pois vuokra-ajan päättyessä.

A-studion toimittaja Pasi Peiponen haastatteli minua juttuaan varten noin 25 minuuttia ja haastattelusta itse lähetykseen päätyi noin 15 sekuntia. Ylipäätään emme haastattelun tuossa vaiheessa käsitelleet Lauhamaan ja Santa Safarin välistä kiistaa, vaan kyseisessä vastauksessa oli kyse siitä, miten tärkeä yritys Santa Safari Enontekiön kunnalle on ja miten Enontekiön kunta suhtautuu kuntaan saapuviin yrittäjiin. A-studion tarkoitushakuisesta leikkauksesta saa sen valitettavan käsityksen, että kuntaa kiinnostaa vain ja ainoastaan Santa Safari eikä kuntalaisten asiat.

Enontekiön kunta ei ole tontinvuokra-asiassa osapuolena eikä kunta ole syyllistynyt mihinkään laiminlyönteihin tai väärinkäytöksiin asiassa. Kyseessä on Santa Safarin ja Martti Lauhamaan välinen asia, johon liittyvät mahdollisesti erinäiset muut tahot, joiden kautta Lauhamaan tontti on siirtynyt Santa Safarin omistukseen. Kunta on kuitenkin halunnut toimia tapauksessa sovittelijana ja sovittelijan rooli onkin ainoa rooli, jonka kunta voi tällaisessa tilanteessa itselleen ottaa. Kaikki kuntalaiset ovat myös kunnalle tärkeitä ja kunnassa ollaan luonnollisesti pahoillaan, että tällainen tilanne on ylipäätään päässyt syntymään. On hyvin valitettavaa, että tämä haastattelussa esittämäni näkemys ei A-studion lähetyksestä välittynyt. Oli toki tiedossa millaista juttua toimittaja on tekemässä ja mistä näkökulmasta, mutta olen aina katsonut että medialle on parempi kommentoida kuin olla kommentoimatta, sillä kommentoimatta jättäminen saadaan lähes poikkeuksetta näyttämään pahalta.

Sanasta sanaan sanoin lähetyksessä: ”Enontekiö on yrittäjäystävällinen kunta ja me toivotamme tänne yrittäjät erittäin mielellämme tervetulleiksi. Ja tämmöinen kansainvälinen matkailuyritys joka tämmöisiäkin matkailijavirtoja kuntaan tuo, niin se piristää koko kunnan elinkeinoelämää. Ja tässä on nyt huomioitava myös edelleen se, että Santa Safari on Enontekiölle rekisteröitynyt yritys. Se on enontekiöläinen yritys, ja se maksaa meille veronsa, ja se on erittäin tärkeä veronmaksaja kunnalle.” Toivoisin ja luulisinkin, että voimme kaikki kuntalaiset seisoa tämän lausunnon takana.


Mikko Kärnä
vt. kunnanjohtaja
Enontekiön kunta
P. +358 40 143 89 41

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: