05.11.2009

Sikainfluenssatiedote

SIKAINFLUENSSATIEDOTE
  
  
Ensimmäinen varmistettu sikainfluenssatapaus on todettu Enontekiöllä viikolla 43. Tapausten määrä on selvästi lisääntymässä ja tullee lähiviikkoina huomattavasti lisääntymään.
  
Rokotukset Enontekiön terveysasemilla on aloitettu 22.10 valtakunnallisen suosituksen mukaisesti, rokotuksia jatketaan sen mukaan, minkä verran rokotetta on käytettävissä. Alkuvaiheessa Muonion ja Enontekiön alueelle saatiin rokotetta 500 ihmisen rokottamiseksi, joista Enontekiölle 200 annosta.
  
Rokotusten kohderyhmät
  
1.  Infektiopotilaita tai infektioille alttiita potilaita hoitava terveydenhuollon ja sosiaalihuollon sekä sairaankuljetuksen henkilöstö sekä apteekkien asiakaspalvelussa toimivat henkilöt
Nämä ryhmät altistuvat työssään tartunnalle ja heidän rokottamisensa suojaa myös potilaita. 
2.  Raskaana olevat naiset
Valtaosa raskaana olevista sairastaa lievän taudin. Heillä on kuitenkin muita samanikäisiä suurempi riski saada vakava tauti.
3.  Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 6 kuukauden - 64 vuoden ikäiset
Sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ovat kaikkein alttiimpia vaikealle taudille. Influenssan vuoksi perustauti voi pahentua ja toimintakyky huonontua. 
4. Terveet 6-35 kuukauden ikäiset lapset
Pienet lapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ja joutuvat influenssan vuoksi myös keskimääräistä useammin sairaalahoitoon. Lisäksi he ovat tehokkaita tartuttajia. 
5.  Terveet 3-24 vuoden ikäiset lapset ja nuoret sekä varusmiehet. Juuri 3-24 –vuotiaat ovat sairastuneet sikainfluenssaan eniten. Vaikka heidän tautinsa on usein lievä, osa heistä saa vaikean taudin. 
6. Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 65 vuotta täyttäneet
   
65 vuotta täyttäneillä sairastuvuus on pienempi kuin muilla ikäluokilla. Perussairaus kuitenkin lisää varaa sairastua influessaan.
Muun väestön rokottamisesta päätetään kun nähdään, miten sikainfluenssatilanne kehittyy.
Pandemiarokotetta pyritään tarjoamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kaikille niille henkilöille, joille sikainfluenssa todennäköisesti aiheuttaa tavallista vaikeamman taudin.
Ne henkilöt, joille sairautensa vuoksi tarjotaan kausi-influenssarokotusta vuosittaisissa influenssarokotuskampanjoissa, ovat oikeutettuja saamaan myös pandemiarokotuksen aikaisessa vaiheessa.
Sairautensa vuoksi aikaisessa vaiheessa rokotettavia ovat henkilöt, joilla on säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus tai keuhkosairaus krooninen aineenvaihduntasairaus, kuten diabetes tai lisämunuaisen kuoren vajaatoiminta. Näiden lisäksi on lukuisia kroonisia aineenvaihduntasairauksia, joita sairastavat kuuluvat lääketieteelliseen riskiryhmään.
    
- krooninen maksasairaus tai munuaisten vajaatoiminta
- tauti, joka heikentää vastustuskykyä esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio tai pernan poiston jälkitila
- vastustuskykyä heikentävää hoito esim. elinsiirtoon, syöpähoitoon tai reumaan liittyen
- krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti.
     
Krooninen neurologinen tauti on erityisen hankala influenssapotilaille, jos se vaikeuttaa hengitystä. Myös mm. MS-tauti kuuluu niihin neurologisiin sairauksiin, joita sairastaville rokotusta suositellaan, sillä infektio todennäköisesti pahentaisi perustautia.
   
Aikaisen rokotuksen indikaatioita eivät ole esimerkiksi seuraavat:
Dieettihoitoinen diabetes ei ole aikaisen rokotuksen indikaatio, eikä pysyvä verenpainelääkitys tarkoita kroonista sydänsairautta. Esimerkkinä neurologisesta taudista, joka ei johda vakavampaan influenssaan on migreeni, joka siis ei myöskään ole aikaisen rokotuksen indikaatio.
    
Rokotusasioissa voit olla yhteydessä neuvolaan, puh 534 740, sieltä saa tietoa rokotustilanteesta ja riskiryhmiin kuuluvat saavat tietää koska rokotuksen saavat.
Sikainfluenssa oireina on korkea kuume ( > 38 aikuisilla, >38,5 lapsilla ), yskä, kurkkukipu, lihaskivut, väsymys, ripuli. Jos sairastut tämäntyylisin oirein ja kuulut ym. riskiryhmiin, ota yhteys terveyskeskukseen, riskiryhmiin kuuluville suositellaan pääsääntöisesti viruslääkityksen aloittamista. Lääkitys tehoaa parhaiten, jos se aloitetaan 48 tunnin kuluessa oireiden alusta. Jos et kuulu riskiryhmiin, hoitosuosituksena on lepääminen kotona, kuume- ja kipulääkitys tavanomaisilla kuumelääkkeillä ( Burana, Panadol, Ibusal, ParaTabs jne. alle 12-vuotiaille Parasetamoli), tarvittaessa yskänlääkettä. Lisäksi on hyvä nauttia reilusti nestettä. Jos riskiryhmiin kuulumattomalla on kovin voimakkaat oireet ( erittäin korkea kuume, hengitysvaikeus, kipu rinnassa, runsas oksentelu, sekavuus, oireiden uusiutuminen ), on syytä hakeutua hoitoon. Jos lapsella on voimakasta oksentelua, hän ei juo riittävästi, ei ole heräteltävissä, iho on sinertävä tai harmaa tai lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä, on syytä hakeutua hoitoon. Lisäksi jo parantumassa olevan lapsen oireiden uusiminen on aihe hakeutua hoitoon.
   
Ennen terveysasemalle tuloa on syytä olla puhelinyhteydessä terveysasemaan, puh 534700. Vakavissa mahdollisesti ambulanssikuljetusta vaativissa tilanteissa soitetaan hätänumeroon 112.
  
Matti Kinnula
Johtava lääkäri

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: