05.04.2011

Saami Ski Race hiihdettiin tuiskussa ja tuulessa. Kisa oli unohtumaton elämys noin 350 hiihtäjälle

Historian toinen Saami Ski Race hiihdettiin 2.4.2011. Avoimen tunturimaaston kovat olosuhteet eivät haitanneet hiihtäjiä. Miesten 90 km voiton vei Norjan Petter Eliassen ja naisten voiton Heli Heiskanen.

Saami Ski Racen päämatka, 90 km, hiihdettiin Enontekiön Hetasta Norjan Kautokeinoon vaihtelevissa ja haastavissa olosuhteissa. 90 km sarjaan lähti 170 miestä ja 24 naista. 60 km sarjassa 93 sisukasta hiihtimaaliin asti. Keskäyttäneitä oli jonkin verran sekä 60 km että 90 km sarjassa. Kisa käytiin vapaalla tyylillä. Joukossa oli myös perinteisen tyylin hiihtäjiä, joilla oli hieman vaikeuksia märän lumen kanssa. 30 km hiihtäjiä oli noin 50.

Miesten kisa käytiin Norjan Petter Eliassenin ja Suomen Esa Mursun ja Kari Variksen kesken. Eliassen jätti suomalaiset jälkeensä reilu 10 km ennen maalia ja voitti ajalla 3:36:03. Viime vuoden vapaantyylin voittaja Mikko Maaranen jäi kärjestä 20 minuuttia. Keli oli kova kaikille. Eliassenin aika jäikin nelisen minuuttia viime vuoden voittoajasta. Naisten sarjassa Heli Heiskanen hallitsi kisaa alusta loppuun. Toinen ja kolmas sija menivät Norjaan.

60 km nopein oli Norjan Arvid Pedersen, 3:15:20. Hiihtäjiä oli Suomen ja Norjan lisäksi Saksasta, Hollannista, Sveitsistä ja Venäjältä. Hiihtäjien tunnelmat olivat maalissa hyvät ja reitistä pidettiin. Tänä vuonna kritiikkiä saivat Norjan puolen ladun kunto ja merkintä. Sumussa ja lumisateessa latua oli paikoin vaikea havaita. Huolto ja latu pelasivat Suomen puolella moitteetta monista palautteista päätellen.

Jatkossa Saami Ski Racen haasteena onkin tiivistää järjestely-yhteistyötä Norjan ja Suomen välillä, ja saada palvelut ja latu yhtä hyviksi rajan molemmin puolin. Tapahtuman järjestäjä Hetan Hukat ry. on asettanut ensi vuoden tavoitteeksi noin 500 hiihtäjää. Tämä määrä on myös kisan maksimiosallistujamäärä, sillä majoituskapasiteetttia ei ole enempää. Kisan aikana Hetan lähes kaikki majoituspaikat olivat loppuun myydyt. Osallistuminen kilpailuun on monelle myös osa lomanviettoa. Ensi vuoden tapahtuman alustava ajankohta 1.4.2012.

Katso Saami Ski Racen tulokset ja kuvia kisasta:
http://www.saamiskirace.fi/tulokset/
http://www.saamiskirace.fi/saami-ski-race-3/

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: