29.09.2014

PUOLUSTUSMINISTERI VIERAILI ENONTEKIÖLLÄ

Puolustusministeri Carl Haglund vieraili tänään Enontekiöllä. Ministeri keskusteli Enontekiön kunnan edustajien kanssa kuntaan suunnitellusta helikopterikoulutushankkeesta, arktisesta kehittämisestä sekä saamelaiskäräjälain uudistamiseen liittyvistä kysymyksistä. Kunta toivoo, että valtio voisi ottaa aktiivisen roolin kansainvälisen helikopterikoulutuskeskuksen perustamisessa Enontekiölle.

Kansainväliset vaatimukset täyttävän helikopterikoulutuskeskuksen perustamisesta Enontekiölle on keskusteltu 2000-luvun alkupuolelta ja se on esitetty myös mainintana vuonna 2004 julkaistussa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa. EU:n monikansallinen yhteistyö suorituskykyjen kehittämiseksi on käynnistynyt vuonna 2010 ja poliittisella tasolla pyritään edistämään jäsenvaltioiden sitoutumista yhteistyöhön. Enontekiön kunnan näkemyksen mukaan tämä on nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa entistäkin tärkeämpää.

Enontekiön kunnanhallituksen puheenjohtaja Sari Keskitalon mukaan puolustusministeri suhtautui hankkeeseen positiivisen varovaisesti.

"Toteutuessaan hanke vahvistaisi merkittävällä tavalla Enontekiön kunnan elinvoimaa. Lentokenttämme tarjoaa erinomaiset puitteet arktiselle testaus- ja koulutustoiminnalle. Kunta on ympäristönsä, maastonsa ja tuuliolosuhteidensa puolesta erinomainen paikka tällaiselle toiminnalle ja vapaata ilmatilaa riittää", sanoo Keskitalo.

Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnän mukaan konkreettinen yhteistyö EU:n tasolla tapahtuu European Defence Agencyn (EDA) ohjaamana ja Euroopan Unionin sotilaskomitea (EUMC) taas selvittää, millaista koulutus- ja harjoitustoimintaa voidaan toteuttaa jäsenvaltioiden kesken.

"EDA on nimennyt kärkihankkeekseen helikopterilentäjien kouluttamisen ja uusimmassa puolustuspoliittisessa selonteossa todetaan, että eräänä mahdollisena yhteistyöalueena on muun muassa arktisen osaamisen kehittäminen. Tässä kehityksessä Enontekiön kunta haluaa olla mukana. Näkemyksemme mukaan hanke myös vahvistaisi Euroopan Unionin pohjoista ulottuvuutta", toteaa Kärnä.

Puolustusministeri Haglund korosti arktisen ulottuvuuden merkitystä tulevaisuudessa.

"Länsi-Lapin kehityskäytävä, Northern Lights Corridor, luo alueelleemme loistavat mahdollisuudet hyödyntää sijaintimme arktisen alueen keskellä", totesi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen luovuttaessaan asiakirjamateriaalin ministerille. Esille nousivat myös rajanylittävä kouluyhteistyö sekä liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvät investoinnit.

Lisätietoja:
Mikko Kärnä, kunnanjohtaja, P. 040 143 89 41
Seppo Alatörmänen, kunnanvaltuuston puheenjohtaja, P. 040 684 15 11
Sari Keskitalo, kunnanhallituksen puheenjohtaja, P. 040 721 39 34

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: