09.03.2015

Pohjoismaisten lumenveistokilpailujen tulokset

Ensimmäiset Enontekiön Hetassa järjestetyt Pohjoismaiset lumenveistokilpailut 5.-7.3. vietiin onnistuneesti läpi. Kaksi ensimmäistä päivää keväisen hienossa säässä ja lauantai tuulessa ja tuiskussa. Lumenveistokilpailu järjestettiin tänä vuonna kokeiluluontoisena kutsukilpailuna ja mukana oli viisi huippuluokan veistäjää. Tapahtuman teemana oli ”Yhdessä”. Tuomarineuvoston päätöksellä voittajaksi kovatasoisesta joukosta selvisi Jussi Katajisto Sysmästä työllään ”kaukopuhelu”. Toisen palkinnon voitti Alpo Siira, Nurmes, työllään Vielä toinen ja kolmanneksi tuli Kuulostellaan –työllään Riitta Matikainen, Joroinen. Yleisöäänestyksen voitti kouvolalaisen Veijo Oinosen työ Kuutamolla. Tunturi-Lapin luontokeskuksen pihalle veistäjät loivat vapaa-ajallaan yhteistyössä pöllöveistoksen.
Kilpailun johtajan Seppo Lankisen mukaan tapahtumalle on suunnitelmissa jatkoa ja kehittämisideoita ja ajankohtaa on jo mietitty yhteisessä tapaamisessa veistäjien ja kunnan edustajien kanssa. Kilpailunjohtajaa epäilytti aluksi luonnonlumen käyttö, mutta veistäjät ovat antaneet siitä pelkästään kiittäviä lausuntoja. Lumi on ollut sopivan pehmeää, helposti veistettävää ja ainutlaatuisen puhdasta. Näiden kokemusten jälkeen on helpompi tehdä jatkosuunnitelmia. Koulukeskus on osoittautunut oivaksi kilpailu- ja tapahtumapaikaksi, tästä kiitos koululaitoksen edustajille. Järjestäjät ovat pystyttäneet toistakymmentä lumiaihiota koululaisten veistettäväksi lähelle kilpailutöitä, joista on mahdollisuus ottaa oppia, kertoo Lankinen.
Myös veistäjät olivat tyytyväisiä tapahtumaan ja huolimatta pitkästä matkasta ja työntäyteisestä ajasta Enontekiöllä, kokemus oli mieleenpainuva. Veistäjät toivoivat, että kilpailu saa jatkoa ja ovat mielellään mukana myös tulevaisuudessa.
Kilpailujen juniorille Janne Andbergille kisat olivat tämän talven viimeiset ja samalla ensimmäiset Suomessa. Edelliset veistokisat olivat Japanissa, joista tuomisina oli joukkuehopeaa legendaarisista Sapporon kisoista. Enontekiön tapahtuma oli hänen mielestään lämminhenkinen ja järjestelyt toimivat hyvin, veistäjät saivat keskittyä omaan tekemiseensä. Kansainväliset katsojat ilahduttivat myös. Olosuhteet lumenveistolle ovat Andbergin mukaan täällä täydelliset, veistokisat saivat hänet tulemaan Lappiin parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Valokuvia koko tapahtuman ajalta pääsee katsomaan alla olevasta linkistä.

Linkki kuvagalleriaan (Kuvat: Timo Leppänen)

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: