29.02.2016

Pohjoismaiset jään- ja lumenveistokilpailut Enontekiöllä - Tulokset 2016

Valokuvia koko tapahtuman ajalta Kuvagalleria 2016

POHJOISEN LUMI HULLAANNUTTI ETELÄN VEISTÄJÄT

Enontekiöllä järjestettiin toista kertaa Pohjoismaiset jään- ja lumenveistokilpailut. Kilpisjärvellä työstettiin jäätä ja Hetassa lunta. Järjestelyt onnistuivat hienosti ja sekä jää- että lumimateriaali oli osallistujien mukaan ensiluokkaista. Mm. useissa Suomenmestaruuskisoissa menestystä niittänyt Riitta Matikainen Joroisista kertoi, että ei ehkä koskaan ole veistänyt näin tasaista ja sopivan tiivistä ja ainutlaatuisen pudasta lunta. Lumenveiston voittaja Tarja Matikainen Vesilahdelta taas koki sopivan pehmeän ja hyvin muotoiltavan lumen veistämisen terapeuttiseksi. Myös sää suosi tapahtumaa, päivisin oli poutaista ja aurinkoista, Enontekiö näytti parhaat puolensa.

Mukana oli kahdeksan huippuluokan veistäjää, joista lumenveistoon osallistuivat kaikki ja jäänveistoon kuusi kisaajaa. Lumenveiston voittajaksi erittäin kovatasoisesta joukosta selvisi Tarja Matikainen työllään ”Erämaan tango”, hän voitti myös yleisöäänestyksen. Toisen palkinnon voitti norjalainen Elisabeth Kristensen ”Herneenpalko” – työllään ja kolmannen sijan vei Jussi Katajisto, ”Sä sulatat mut II” -teoksellaan. Neljäs oli Alpo Siira, viides Riitta Matikainen, kuudes Janne Andberg, seitsemäs Mauri Markkanen ja kahdeksas Olli Härkönen.

Torstaisen, niin ikään korkeatasoisen jäänveistokisan Kilpisjärvellä voitti Jussi Katajisto, toisena oli Elisabeth Kristensen ja kolmantena Riitta Matikainen. Parhaan yhteistuloksen Kilpisjärven jäänveistosta ja Hetan lumenveistosta saivat Jussi Katajisto ja Elisabet Kristensen, jotka jakoivat ensimmäisen palkinnon. Kolmanneksi yhteispisteissä tuli Riitta Matikainen.

Kilpailun järjestäjien mukaan tapahtuman kehittelyä jatketaan ja kaksi ensimmäistä kertaa ovat antaneet uskoa siihen, että tällaisia tapahtumia tarvitaan Enontekiöllä. Kilpailun johtaja Seppo Lankinen toivoo, että paikalliset yrittäjät ja Enontekiön kehitys kokoontuvat kunnan sivistystoimen kanssa neuvottelemaan miten työnjako toteutetaan tulevaisuudessa. – Tapahtuma on käännekohdassa ja muidenkin tahojen on huomattava ja osallistuttava. Kilpailut laajenevat niin Kilpisjärvellä kuin Hetassakin ja tapahtuma kansainvälistyy, se merkitsee suurempaa huomioarvoa. Jo nyt meidät on huomioitu valtakunnan medioita myöten. – Tapahtumasta tuleva hyöty säteilee kaikille toimijoille, jos niin halutaan, sanoo kilpailun johtaja Seppo Lankinen

Luovatuvan piha-alue osoittautui kaikin tavoin erinomaiseksi kilpailupaikaksi, jossa myös katsojat ilahduttivat veistäjiä pitkin kisaa. Myös Luovatupa veistäjien tukikohtana Hetassa toimi hyvin, kiitos seurakunnalle ja Sami Sosterille sen saamisesta käyttöön.

Viikon aikana eri kouluilla järjestettiin lumenveiston opetusta koululaisille, tällä toivotaan lumenveistoharrastuksen viriämistä Enontekiöllä laajemminkin.

Lisätietoja:
Kilpailun johtaja Seppo Lankinen, puh, 040 840 3391
Anne Keskitalo-Hohti, anne.keskitalo-hohti@enontekio.fi, 040 771 2603

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: