14.02.2014

LAURI PAPPILAN LINTUNÄYTTELYN PERUSTAMISTA VALMISTELLAAN ENONTEKIÖLLÄ

Lauri Pappilan asianhoitaja, Metsähallitus ja Enontekiön kunta valmistelevat pysyvää Lauri Pappilan puulintujen näyttelyä Enontekiön Hettaan, Tunturi-Lapin luontokeskukseen. Lauri Pappilan lintukokoelman deponoinnista on tehty esisopimus mainittujen tahojen kesken.

Pyytömies Lauri Pappila on syntynyt vuonna 1925 Enontekiöllä ja hän on asunut koko elämänsä Enontekiön Markkinassa. Lauri Pappilan puulinnut ovat syntyneet mora-puukolla haapapuusta veistäen. Väritys on peräisin tavallisista Tikkurilan maaleista. Lajien tuntomerkit ovat olleet veistäjän hallussa, joten linnut ovat pikkutarkkoja luonnon kopioita. Lauri Pappila sai taidokkaista töistään Enontekiön kunnan kulttuuripalkinnon vuonna 1985 ja hän oli valtakunnallisen ITE-taiteen kartoituksen ensimmäinen ilmianto, jonka jälkeen hänen veistämiään lintuja esitettiin ITE – näyttelyssä vuosina 2000-2001.

Vuonna 2007 kulotustuli pääsi leviämään ja Pappilan varhaisimmat sekä tekijälle merkittävimmät työt paloivat. Lintuja on kuitenkin vielä jäljellä noin 300 kappaletta. Linnut on nyt siirretty Lauri Pappilan asumattomasta kotitalosta Markkinasta Tunturi-Lapin luontokeskukseen, jossa ne kuvataan, mitataan ja luetteloidaan Enontekiön nuorten mediatyöpajan voimin museoasiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti.

Lintukokoelman luettelointia ja näytteille asettamista varten on perustettu erillinen työryhmä, joka valmistelee parhaillaan rahoitushakemuksia näyttelyn perustamiseksi. Näyttelytila sijoittuu Tunturi-Lapin luontokeskukseen ja pysyvä lintunäyttely on vetovoimainen lisä Enontekiön kulttuuritarjontaan. Lauri Pappilan elämäntyön kunnioittamiseksi näyttelysuunnitelman tekeminen halutaan antaa kokeneiden ammattilaisten tehtäväksi. Näyttelyyn on lintujen lisäksi suunniteltu tulevaksi taiteilija Matti Saanion valokuvia Lauri Pappilasta sekä tietoa Lauri Pappilan työskentelytavoista ja hänen elämästään. Rahoitusta hankkeelle haetaan muun muassa Suomen kulttuurirahastolta.

Lauri Pappilan elämästä on julkaistu kirja ”Lauri Pappila, Elämäni laitumet. Päiväkirjamerkintöjä vuosilta 1943-1962.” Kirjan ovat toimittaneet Leila ja Juhani Lihtonen. Kirjan valokuvat ovat Matti Saanion. Lauri Pappilasta on tehty myös elokuva ”Lauri Pappila: Elämän lintu”. Tunnin mittainen elokuva esitettiin ensimmäisen kerran TV2:ssa joulupäivänä 1983. Elokuvan ohjasi Juhani Lihtonen ja kuvasi Pertti Seppälä.

Lisätietoja:

Maarit Kyöstilä, Metsähallitus, P. 040 700 65 13

Anna-Liisa Keskitalo, Lauri Pappilan omaisten edustaja, P. 045 358 42 91

Anneli Aro, Enontekiön kulttuurisihteeri, P. 040 766 98 42

LIITTEET:

1. Kuva Lauri Pappilan veistämästä jouhisorsasta (kuva: Maarit Kyöstilä)

2. Kuva Lauri Pappilan veistämistä pöllöistä (kuva: Maarit Kyöstilä)

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: