16.12.2011

Kolmen valtakunnan matkailuhanke edisti yrittäjien verkostoitumista ja liiketoimintaa

Hankkeen avulla useat yritykset hankkivat uusia kansainvälisiä kontakteja ja asiakkaita

Vuonna 2009 käynnistynyt Region Arctica –hanke päättyy vuoden vaihteessa. Hankkeen avulla monet pienet Muonion ja Enontekiön alueen matkailuyrittäjät ovat luoneet kansainvälisiä verkostoja. Verkostoitumisen tuloksena uusia tuotteita on saatu myyntiin erityisesti Muonion alueelta ja monet yritykset, jotka aikaisemmin ovat toimineet lähinnä kotimaan markkinoilla, ovat ottaneet ensi askeleita kohti kansainvälisyyttä.

Alueella vieraili yli 20 matkanjärjestäjää, joista osa suunnittelee jo kaupallista toimintaa tapaamiensa yrittäjien kanssa. Erityisesti kesällä järjestetty matkanjärjestäjien vierailu ylitti osallistujien odotukset ja kaikki totesivat, että Lapin kesällä on hyvin paljon tarjottavaa. Patikointi, kalastus, luonnon rauhasta ja maisemista nauttiminen kiireettömästi vetosi erityisesti sveitsiläisiin matkanjärjestäjiin, toteaa hankkeen projektipäällikkö Laura Vilander.

Hanke on lisännyt myös Pohjois-Kalotin tunnettuutta kansainvälisesti. Yli 20 toimittajaa Suomesta ja muualta Euroopasta kävi tutustumassa alueen luontoon ja palveluihin. Lehdistömatkat ja matkanjärjestäjävierailut ovat olleet kustannustehokasta myynninedistämistä. Hankkeen budjetti ei sallinut laajojen mainoskampanjoiden toteuttamista. Lisäksi alueen ja yrittäjien kansainvälistä näkyvyyttä edistettiin osallistumalla matkamessuille Saksassa, ja jakamalla Region Arctican imagoesitettä useilla messuilla Keski-Euroopassa ja Englannissa. Hankkeen nettisivut ovat poikineet suoria asiakaskontakteja ja myyntiä yrityksille.

Yhteistyö kehittyi myös kuntien välillä. Tästä konkreettisena tuloksena on Enontekiön ja Kautokeinon välillä järjestettävä maratonhiihto Saami Ski Race, jonka konseptin loi myös Laura Vilander.

Region Arctican yhteistyö- ja verkostotoiminta jää elämään, vaikka hanke päättyykin. Monet yritykset ovat löytäneet uusia kumppaneita ja ei ole mitenkään mahdotonta, että tulevaisuudessa haettaisiin rahoitusta uudelle Interreg-hankkeelle. Region Arcticaa ovat rahoittaneet Lapin liitto, kunnat, yritykset sekä EU:n Interreg IV A Nord –ohjelma.

 

Lisätietoa hankkeesta: www.regionarctica.fi tai  toimitusjohtaja Elina Vammavaara 0400 132 798 etunimi.sukunimi@enontekio.fi

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: