28.04.2011

Eksotiikka ja autenttisuus eivät yksin riitä matkailun edistämiseen. Alueen saavutettavuus on avainasemassa, toteavat Keski-Euroopan matkanjärjestäjät

Viime talven ja kuluneen kevään aikana Muonion ja Enontekiön alueella on vieraillut kansainvälisiä matkanjärjestäjiä sekä median edustajia tutustumassa yritysten palveluihin EU-rahoitteisen Region Arctica –hankkeen kautta. Matkanjärjestäjien viesti on selvä: kansainväliset matkailijavirrat eivät kehity ellei liikenneyhteyksiä paranneta.

Region Arctica –hankkeeseen kuuluu reilu neljäkymmentä yritystä Muoniosta, Enontekiöltä, Kiirunasta sekä Pohjois-Norjasta. Hanke on järjestänyt useita opinto- ja tutustumismatkoja matkanjärjestäjille. Alueen alkuperäinen kulttuuri, pienet kylät ja ihmisten elämäntapa ovat kiinnostaneet vieraita, mutta erityisesti Enontekiön saavutettavuus ei ole kovin hyvä lentoasemasta huolimatta. Matkanjärjestäjät eivät ole pystyneet hyödyntämään Enontekiölle talviaikaan kerran viikossa Helsingistä saapuvaa reittilentoa aikataulujen yhteensopimattomuuden vuoksi. Toinen syy liittyy lentoyhtiöiden väliseen yhteistyön. Enontekiön lentoja ei voi liittää muiden yhtiöiden lippuihin. Lentoja ovatkin lähinnä käyttäneet kotimaiset matkailijat. Enontekiön lentoaseman vaikutuspiiri on kuitenkin laaja ja monet matkanjärjestäjät lennättäisivät asiakkaansa mieluummin suoraan Enontekiölle Kittilän sijaan, koska maakuljetukset lyhenevät näin oleellisesti.

 

Muonion osalta tilanne on parempi, sillä se sijaitsee lähempänä Kittilän kenttää, minne liikennöidään useita päivittäisiä vuoroja. Muoniossa ja Kiirunan Lainiossa lomailivatkin tänä talvena ensimmäiset saksalaiset ryhmät, joiden lomapaketti on koottu hankkeessa mukana olevien yritysten palveluista. Hanke on myös edistänyt alueen tunnettuutta järjestämällä kansainvälisiä lehdistövierailuita. Lisäksi yritysten palveluita on markkinoitu useilla matkamessuilla Saksassa ja Hollannissa yhteistyössä matkanjärjestäjien ja MEK:n kanssa. Ensi kesänä matkanjärjestäjille ja kansainväliselle lehdistölle esitellään patikointia, kalastusta ja koskenlaskua. Tavoitteena on lisätä kesäajan matkailua talven ohella.

 

Region Arctica –hanke alkoi huhtikuussa 2009 ja hanke jatkuu vuoden 2011 loppuun. Hanke on ollut pienille yrityksille tärkeä toimija näiden kansainvälistymisen kannalta. Sekä Muonioon että Enontekiölle tulee jouluaikaan chartereita, mutta muut talven kuukaudet ovat hiljaisempia. Hanke on luonut kontakteja matkanjärjestäjiin, jotka myyvät räätälöityjä lomamatkoja yksilöllisille matkailijoille. Osa yrityksistä on jo saanut uusia asiakkaita, ja projektipäällikkö Laura Vilander toivoo myönteisen kehityksen jatkuvan myös tulevaisuudessa hankkeen toimenpiteiden ansiosta. Vilander näkee, että liikenneyhteyksien kehittämisen ohella pienten yritysten tuotekehitys ja paikallisen kulttuurin tuotteistaminen ovat avainasemassa tulevaisuudessa.

 

Lisätiedot: projektipäällikkö Laura Vilander, puh. 040 183 2915 tai laura.vilander@enontekio.fi ja www.regionarctica.fi

Takasin edelliselle sivulle

Sivukartta: